Romantyczny cymes hydraulika

_101102011139Planujesz romantyczną kolację? Nie zapomnij o winie! Jednak samym winem się nie najesz… Trzeba coś do tego wina spożyć, żeby napełnić brzuszek. Na co padnie wybór? Zaczęliśmy od win włoskich, więc czas na włoską potrawę – cannelloni w sosie śmietanowo-pieczarkowym.

 

Małżeństwo to bardzo sprawiedliwe urządzenie: żona musi codziennie gotować, mąż musi codziennie jeść.”

Słowa włoskiego aktora komediowego[1] niewątpliwie mają coś w sobie, lecz nie zawsze jedzenie tego, co upichci żona jest karą :) . Od Jego słów minęło już pół wieku. Czas najwyższy, aby mężczyzna trochę zmodyfikował to „urządzenie”.

Walentynki już minęły, ale w końcu kobieta zasługuje co jakiś czas na odpoczynek od kuchni i na naszą inicjatywę. Nic nie stoi na przeszkodzie, by bez okazji pokazać Jej, że nadal nam na Niej zależy – poprzez danie. Nawet, jeśli nie wszystko wyjdzie zgodnie z przepisem :) , to druga połowa powinna docenić nasze chęci, a co za tym idzie – uczucia podane z makaronem i winem z pewnością zasmakują lepiej… :) . Nie jest to specjalnie trudne danie, więc jeśli mi – totalnemu laikowi – który do niedawna potrafił korzystać jedynie z kuchenki mikrofalowej i odgrzewać gotowe już dania udało się je sporządzić, to każdy będzie w stanie podołać temu wyzwaniu. Jak to niegdyś mówiono: ”oszczędzając pracę żony, jedz gotowe makarony”. Slogan reklamowy PRL-u z czasów późnego Bieruta lub wczesnego towarzysza Gomułki.

Tak więc co będzie nam potrzebne:

  • makaron cannelloni – zdobyć go można w każdym wielkopowierzchniowym sklepie, z reguły jest w czerwonych lub niebieskich opakowaniach, na półkach sąsiaduje
    z makaronem lasagne. Cannelloni to takie jednocalowe rurki, zapewne są przysmakiem wielu hydraulików,
  • 60 dag karczku
  • bułka moczona w wodzie,
  • sól,
  • pieprz,
  • jajko,
  • ketchup,
  • 50 dag pieczarek,
  • śmietana kremówka – 18%
  • woda.

_101102011130Na początku należy zmielić karczek, dodać bułkę, sól, jajko, pieprz i wszystko wymieszać najlepiej w misce.

←mniej więcej ma to wyglądać tak.

 

 

_101102011131Po wymieszaniu mamy dwie możliwości:
*ręcznie napełnimy tą masą rurki albo
*bardziej cywilizowanie, choć czasowo wolniej -
przy pomocy np. noża.

 

 

 

a34ba14e406c118c6d88f15e61703242Wypełnione rurki układamy w naczyniu żaroodpornym. Rurki mamy już ułożone w naczyniu, piekarnik zaczyna się nagrzewać, więc możemy zabrać się za pieczarki. Można sobie je już szybciej usmażyć. Gdy pieczarki ostygną, należy wymieszać je ze śmietaną i wodą.

 

_101102011136Następnie wlewamy tak stworzony przez nas sos do naszego naczynia, w którym niecierpliwią się już nafaszerowane rurki. Makaron należy zalać sosem do jego pełnego zanurzenia. Następnie zamykamy naczynie i wkładamy do piekarnika. ”Przez całe życie pracowałem jako piekarz i wiem, że żeby coś urosło, to trzeba to włożyć do piekarnika”[2]. Jeśli posiadamy piekarnik z termoobiegiem to przy 180 – 190 stopniach trzymamy danie przez około 50 minut, jednak lepiej od czasu do czasu sprawdzać, czy makaron jest już miękki.

_101102011138_101102011140

Smacznego!!!

 


[1] Alberto Sordi

[2] Kazimierz Ostrowicz (Borysek)